Jane Eyre og Brontës horoskop

Charlotte Brontës fødselshoroskop

Det er så vildt, hvad der kommer frem, når man ser på en kunstners fødselshoroskop ved siden af deres kunst! I går genså jeg Jane Eyre fra 2011, og jeg må lige dele hvad jeg fandt i Charlotte Brontës horoskop!

Brontë skrev historien om Jane Eyre i 1847. Den handler om en beskeden og fornuftig pige, som bliver ansat på gotiske Thornfield Hall, hvor hun forelsker sig i herren-i-huset, Rochester, som desværre allerede har en sindssyg hustru på loftet (spoiler!?).

Feministisk litteraturkritik ser populært den sindssyge hustru som Jane Eyres egen utæmmede seksualitet – den side, som mænd helst så gemt væk (i hvert fald da bogen blev skrevet).

Set med de briller, er det helt vildt spændende, at Brontës ascendant – den side hun trygt viste verden – står i jomfruen. Karakteren Jane Eyre er umiddelbart så arketypisk jomfru, som man kan blive: beskeden, jordnær, praktisk og tjenstvillig. Den grå spurv, som Rochester beskriver hende – men med skjulte røde fjer!

Det er nemlig rigtig spændende at se på Brontës 7. hus, som er det område af horoskopet, som man har svært ved at forene med ens selvbillede – det er de egenskaber, som man tit projekterer over på andre. Her har Brontë bl.a. Venus i vædderen, hvilket betyder at hendes feminitet (og kunstneriske udtryk) var viljestærk, dybt selvstændig, passioneret og spontan – ikke så lidt uacceptabel for en kvinde i 1847.

Tydeligvis brugte Charlotte Brontë denne side – hun må have været en modig, viljestærk kvinde, som brød med kvindebilledet i hendes tid – og alle de egenskaber går igen i karakteren Jane Eyre – men der var måske alligevel noget af den “maskuline” passion fra Venus i Vædderen, som blev projekteret over på en karakter, som var så uacceptabel, at hun måtte gemmes væk på loftet. Ej så spændende!